Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Κάνω συλλογή από...

Όταν ήμασταν παιδιά, σχεδόν όλοι κ όλες κάναμε συλλογή από κάτι. Για κάποιο λόγο μας άρεσε να μαζεύουμε μικροπραγματάκια και να δείχνουμε στους άλλους τις συλλογές μας στα διαλείμματα ή στο σπίτι, να κάνουμε ανταλλαγές και να συγκρίνουμε ποιος έχει την μεγαλύτερη συλλογή. Οι συλλογές ήταν πολλές και διάφορες, από περιοδικά μέχρι γόμες (ναι ναι κάποιος στην τάξη μου έκανε συλλογή από γόμες). Στο ποστ αυτό θα αναφερθούμε στις ποιο κοινές συλλογές που κάναμε ως παιδιά πίσω στα 90s.
Η φράση του τίτλου τις περισσότερες φορές συμπληρωνόταν από τα εξής:

Κάρτες
Ανατριχίλες, αυτές με τα αυτοκίνητα, Πόκεμον, κλπ. Γενικότερα διάφορες κάρτες που κυκλοφορούσαν σε φακελάκια και τις πουλούσαν τα ψιλικατζίδικα-βιβλιοπωλεία. Για τις ανατριχίλες είχαμε γράψει πολλά σε προηγούμενο ποστ  αφού άλλωστε ήταν μέσα στη μόδα των 90s. 
Οι κάρτες με τα αυτοκίνητα ή αεροπλάνα ή δεν ξέρω τι άλλο ήταν κάρτες όπου η κάθε μια απεικόνιζε διαφορετικό μοντέλο και είχε από κάτω τα χαρακτηριστικά του με κάποιες τιμές (π.χ. ταχύτητα, επιτάχυνση κλπ). Το παιχνίδι ήταν ότι ο καθένας είχε έναν πάκο από κάρτες (την συλλογή του δλδ) και ξεκινούσαν να συγκρίνουν ένα χαρακτηριστικό. Η κάρτα που το είχε καλύτερο κέρδιζε. Κάπως έτσι. Και φυσικά όποιος η καλύτερη συλλογή ήταν αυτή που περιείχε τα καλύτερα και πιο σπάνια αυτοκίνητα. 

Για τα Πόκεμον έχω πολλά να πω αλλά και αυτά τα έχουμε πει αναλυτικά εδώ. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι μου πήρε πάρα πολύ καιρό να συνειδητοποιήσω ότι οι κάρτες Πόκεμον που μάζευε όλο το σχολείο δεν ήταν απλά κάρτες συλλογής με Πόκεμον αλλά μπορούσες να παίξεις παιχνίδι με αυτές!! Συναρπαστική ανακάλυψη όταν το έμαθα. Πάντως είχε γίνει χαμός στο δημοτικό με τις κάρτες Πόκεμον. Ήταν μια περίοδος που ήταν ότι πιο πολύτιμο είχαμε! Θυμάμαι να πέφτει ξύλο και τιμωρίες στη συνέχεια για κάρτες, να μας ψάχνει τις τσάντες ο διευθυντής γιατί κάποιου του έκλεψαν όλες τις κάρτες (τραγική απώλεια), να τα φτιάχνει μια κοπέλα με ένα αγόρι για να της χαρίσει τις σπάνιες κάρτες του (ύπουλες γυναίκες) και διάφορες άλλες δολοπλοκίες και ίντριγκες γύρω από συλλογές με κάρτες Πόκεμον.

Τάπες

Παρόμοια μανία όπως με τις κάρτες, υπήρξε και με τις τάπες. Η κύρια διαφορά είναι ότι τις τάπες τις έβρισκες κατά κύριο λόγο στα γαριδοπατατοδρακουλινοειδή σακούλια. Προφανώς οι εταιρίες παραγωγής όλων αυτών των εθιστικών, νόστιμων, ανθυγιεινών σνακ καταλάβανε την αγάπη των παιδιών να συλλέγουν μικροαντικείμενα και άρχισαν να βάζουν σε κάθε σακούλα με πατατάκια, αντί για ψεύτικα τατουάζ ή fake αυτοκόλλητα, συλλεκτικές τάπες! Είμαι σίγουρη ότι λόγω των ταπών αυξήθηκε η κατανάλωση γαριδακίων και οι εταιρίες πέτυχαν τον σκοπό τους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι αγόραζα γαριδάκια μόνο για την τάπα και τα υπόλοιπα τα πετούσε η μαμά μου (κάνουν κακό στα δόντια κ όχι μόνο). Οι τάπες ήταν κ αυτές πολλών ειδών. Πάλι βέβαια κάποια στιγμή κυριάρχησαν οι Πόκεμον, αλλά οι μόδα των ταπών υπήρχε πολύ πριν την εισβολή των Πόκεμον. Θυμάμαι τάπες με διάφορα σχέδια πχ νεκροκεφαλές, λουλούδια κλπ αλλά και τάπες από τα κινούμενα σχέδια που βλέπαμε τότε (sailor moon, spiderman, heman) ή τις ταινίες που ήταν της μόδας (μάσκα, star wars κλπ) κάποιες από τις οποίες είχαν τα χαρακτηριστικά φοσφοριζέ τετραγωνάκια  που τις έκαναν πιο φαντεζί και πιο 90s :D . Όπως φαίνεται και στην εικόνα, οι τρου 90s τάπες γράφανε από πίσω με κεφαλαία γράμματα ΤΑΠΕΣ.

Αυτοκόλλητα

Για την συλλογή γενικών αυτοκόλλητων υπάρχει ειδικό αφιέρωμα εδώ. Τώρα θέλω να αναφερθώ στα αυτοκόλλητα Panini, χαρακτηριστικότατο παράδειγμα 90s συλλογής. Τα αυτοκόλλητα Panini τα αγοράζαμε στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μέσα σε φακελάκια των 5 ή των 10 και με αυτά συμπληρώναμε ένα άλμπουμ το οποίο μας το προμήθευε επίσης ο ψιλικατζής. Η ποικιλία των θεμάτων των άλμπουμ (και των αυτοκόλλητων) ήταν τεράστια. Από ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ μέχρι πόλυ πόκετ και από power rangers μέχρι  ποκαχόντας, ότι ήταν της μόδας από ταινίες και καρτούν στα 90s είχε βγει σε άλμπουμ Panini. Όσοι κατάφερναν να συμπληρώσουν το άλμπουμ κέρδιζαν κάποιο δώρο, με τα πιο συνηθισμένα να είναι ποδήλατα Bmx, βιντεοκασέτες, ταξίδια στην Disneyland. Δεν είχα συμπληρώσει ποτέ κανένα. Απ'ότι είδα η panini συνεχίζει ακόμα και σήμερα και βγάζει αυτοκόλλητα, δυστυχώς όμως η θεματολογία της εκτός από το ποδόσφαιρο είναι η Patty και ο Justin Bieber

Καπάκια

Όλα τα παιδιά μαζεύαμε καπάκια από μπύρες και αναψυκτικά! Δεν ξέρω γιατί μας άρεσε τόσο αυτή η συλλογή αλλά θυμάμαι να έχουμε σακούλες με βρώμικα καπάκια που μαζεύαμε από πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια ή στην καλύτερη περίπτωση από ευγενικούς ιδιοκτήτες ταβερνών/καφετεριών. Για μια περίοδο είχα εκατοντάδες καπάκια τα οποία όποτε βρισκόμουν με άλλα παιδιά τα αδειάζαμε κάτω και τα κοιτάγαμε ή μετρούσαμε ποιος έχει τα περισσότερα και τα πιο σπάνια. Θυμάμαι ότι υπήρχαν μερικά πολύ σπάνια τα οποία είτε ήταν από κάποια ακριβή σπάνια μπύρα, είτε από κάποιο αναψυκτικό από καφενείο της επαρχίας, τύπου πορτοκαλάδα κρυστάλ. Σημασία έχει ότι τα καπάκια είχαν μεγάλη αξία για τα παιδιά των 90s

Τηλεκάρτες

Αν και εγώ έκανα για μια περίοδο συλλογή από τηλεκάρτες, ίσως να μην ήταν η πιο διαδεδομένη συλλογή για παιδάκια του δημοτικού. Παρ' όλα αυτά η ευρεία χρήση τηλεκαρτών (και συνεπώς και η συλλογή τους) τελείωσε μαζί με την δεκαετία του 90 για αυτό και την συμπεριλαμβάνω στη λίστα. Οι τηλεκάρτες διαφόρων σχεδίων και χρωμάτων ήταν καθημερινότητα πριν τα κινητά. Πάντα είχα τουλάχιστον μια τηλεκάρτα μαζί μου και σε όλα τα σχολεία/κατασκηνώσεις/πλατείες υπήρχε τουλάχιστον ένα καρτοτηλέφωνο. Σχεδόν όλα τα περίπτερα πουλούσαν πακέτα τηλεκάρτες χωρίς μονάδες για αυτούς που κάνουν συλλογή σε πολύ φτηνότερη τιμή φυσικά από τις γεμάτες. Θυμάμαι ότι είχε και ειδικό άλμπουμ με θήκες για τις τηλεκάρτες. 

Τρελόμπαλες


Ακόμη μια συλλογή ήταν αυτή με τις τρελόμπαλες. Τότε οι τρελόμπαλες ήταν πολύ διαδεδομένες και πολύ εύκολο να τις βρεις, αφού σε κάθε ψιλικατζίδικο, περίπτερο, παιχνιδάδικο κλπ υπήρχαν αυτές οι γυάλες γεμάτες με τρελομπαλάκια που τους έβαζες ένα κέρμα και σου έβγαζαν μια τρελόμπαλα. Πολλά παιδιά μαζεύαμε τρελόμπαλες, τις ανταλλάσσαμε και παίζαμε με αυτές στα διαλείμματα του σχολείου. Υπήρχαν πολλά σχέδια και μεγέθη τρελόμπαλες. Οι διάφανες με κάτι μέσα, οι πολύχρωμες, οι smiley, οι μπάλες ποδοσφαίρου/μπάσκετ, αυτές που σχημάτιζαν μια φάτσα και πολλές πολλές άλλες. Είχα ένα καλάθι γεμάτο με τρελόμπαλες αλλά κάπου χάθηκε με τα χρόνια :( . 

Εσείς τι συλλογή κάνατε όταν ήσασταν μικροί; 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Keywords

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ( 39 ) ΔΙΑΦΟΡΑ ( 29 ) ΜΟΥΣΙΚΗ ( 20 ) CARTOON ( 16 ) ΤΑΙΝΙΕΣ ( 13 ) ΠΑΡΤΥ ( 11 ) ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ( 10 ) ΑΤΑΚΕΣ ( 9 ) ΒΙΒΛΙΑ/ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ( 9 ) ΣΙΡΙΑΛ ( 9 ) ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ( 8 ) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ( 7 ) ΣΥΛΛΟΓΕΣ ( 7 ) ΣΧΟΛΕΙΟ ( 7 ) ΕΠΟΧΙΑΚΑ ( 6 ) CELEBRITIES ( 5 ) ΓΕΓΟΝΟΤΑ ( 5 ) ΚΟΡΙΤΣΙΑ ( 5 ) ΜΟΔΑ ( 5 ) ΠΑΡΕΕΣ ( 5 ) ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ( 5 ) ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ( 5 ) ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΟ ( 5 ) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ( 4 ) video games ( 3 ) ΓΛΥΚΑ ( 3 ) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ( 3 ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΠ ( 3 ) ΚΟΜΙΚΣ ( 3 ) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ( 3 ) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ( 3 ) ΡΟΥΧΑ ( 3 ) ΣΤΙΧΑΚΙΑ ( 3 ) ΦΑΓΗΤΟ ( 3 ) misheard ( 2 ) ΑΓΟΡΙΑ ( 2 ) ΑΝΕΚΔΟΤΑ ( 2 ) ΕΚΚΛΗΣΙΑ ( 2 ) ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 2 ) ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ( 2 ) ΗΘΟΠΟΙΟΙ ( 2 ) ΚΟΝΣΟΛΕΣ ( 2 ) ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΑ ( 2 ) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ( 2 ) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ( 2 ) ΡΑΠ ( 2 ) ΣΧΕΣΕΙΣ ( 2 ) Σαπουνόπερα ( 2 ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ( 2 ) ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ( 2 ) ARCADES ( 1 ) FAST FOOD ( 1 ) Gadgets ( 1 ) INTERNET ( 1 ) MODERN TIMES ( 1 ) trance ( 1 ) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ( 1 ) ΔΙΑΚΟΠΕΣ ( 1 ) ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ( 1 ) ΕΘΙΜΑ ( 1 ) ΕΚΛΟΓΕΣ ( 1 ) ΕΝΤΕΧΝΟ ( 1 ) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ( 1 ) ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ( 1 ) ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ( 1 ) ΜΕΤΡΟ ( 1 ) ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ( 1 ) ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ( 1 ) ΣΙΝΕΜΑ ( 1 ) ΣΚΥΑΔΙΚΑ ( 1 ) ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ( 1 ) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ( 1 ) εργασιες ( 1 )